Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was przepis na cudownie cynamonowe bułeczki. Są miękkie, puszyste i słodko nadziane. Z ciastem pracuje się dobrze, nie sprawia kłopotów, chociaż na początku lubi kleić się do rąk. Z tego przepisu wyszło mi 17 bułeczek, ale to zależy jak grubo ktoś je pokroi :-) Kto spróbuje?
Składniki
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, robimy dołek, wkruszamy w niego drożdże, zasypujemy połową cukru, zalewamy całym mlekiem, lekko mieszamy i przysypujemy mąką. Miskę zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy jajka, resztę cukru i sól. Zagniatamy chwilę, aż składniki się połączą, następnie stopniowo dodajemy roztopione i jeszcze ciepłe masło. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk (użyłam robota i zajęło to 10-12 minut).
Miskę ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (może to zająć trochę dłużej - ok. 1,5 godziny). Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm - w razie potrzeby można lekko podsypać mąką stolnicę i wałek. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż szerszej krawędzi i kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm (mnie wyszło 17 kawałków). Kawałki ciasta układamy na płasko, ale w odstępach w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Bułeczki pieczemy przez 18-20 minut (grzanie góra-dół). Wystudzone bułeczki można polukrować.