Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe z pyszną masą makową.
Pyszna , puszysta i lekko wilgotna babka kajmakowa idealna na święta , możesz...
Odsłon: 603
Pyszny, delikatny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Ciasto nie tyl...
Odsłon: 702
U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisi...
Odsłon: 273
Jeden z najbardziej lubianych serników w moim domu. Robię go na różne okazje...
Odsłon: 1428
Pyszna , puszysta i lekko wilgotna babka kajmakowa idealna na święta , możesz...
Odsłon: 603
Pyszny, delikatny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Ciasto nie tyl...
Odsłon: 702
U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisi...
Odsłon: 273
Jeden z najbardziej lubianych serników w moim domu. Robię go na różne okazje...
Odsłon: 1428
Składniki
Wykonanie masy makowej: Zagotowujemy mleko z masłem i miodem, wsypujemy zmielony suchy mak. Gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i aromat migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. po skończonym gotowaniu przykrywamy garnczek pokrywką i niech pod przykryciem studzi się. Do ostudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko,mieszamy wszystko. Z tego przepisu masy makowej wystarczy na trzy strucle, ja do bułek użyłam 1/3 masy makowej.
Wykonanie lukru: Z białka ubijamy pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.
Wykonanie bułek: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i dodatkowo 1 żółtko. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny placek o grubości pół centymetra. Rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową. Tak przygotowane placek ciasta zwijamy w roladę. Roladę kroimy w plastry o grubości około 6 centymetrów, środki plastrów ugniatamy rączką patki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut. Upieczone bułeczki studzimy. Ostudzone lukrujemy i posypujemy posypką. Smacznego !!!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Babeczki pełnoziarniste z białą kiełbasą z nutą chrzanową
Pieczywo
Biała kiełbasa w chlebie
Pieczywo
Chlebki do święconki
Pieczywo
Najlepsza chałka
Babeczki pełnoziarniste z białą kiełbasą z nutą chrzanową
Święta wielkanocne bez babek, babeczek jakoś sobie nie wyobrażamy, bo przecie...
Odsłon: 51
Biała kiełbasa w chlebie
Biała kiełbasa na wielkanocnym stole króluje i swoje zaszczytne miejsce w żur...
Odsłon: 74