Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle miękkie i delikatne bułeczki. proste do przygotowania i pyszne, a z cynamonem w środku smakują wybornie.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 852
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 48
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2112
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4116
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 852
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 48
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2112
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4116
Składniki
Kleik: Mleko i mąkę podgrzać i mieszać do momentu aż całość zgęstnieje. Kleik przykryć i odstawić.
Nadzienie: Masło rozpuścić i ostudzić. Cukier wymieszać z cynamonem.
Ciasto: Masło rozpuścić i ostudzić. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, kleik oraz drożdże. Ciasto wyrobić na gładką masę. Następnie dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i posmarować masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dłuższe brzegi zagiąć do środka i zrolować.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.