Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buleczki sa miekkie, robi sie je bardzo szybko (najlepiej wszystkie skladniki wymieszac mikserem - hakiem).
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 120
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 217
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 120
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 217
Składniki
Do miski przesiewamy make i sol. W cieplej wodzie rozpuszczamy drozdze. Do maki dodajemy jajko, roztopione maslo, cukier i wode z drozdzami. Calosc wyrabiamy mikserem z hakiem lub recznie. Mozliwe, ze ciasto bedzie zbyt twarde, wtedy nalezy dolac troche cieplej wody. Zalezy to od chlonnosci maki.
Ciasto przekladamy do miski wysmarowanej oliwa z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy walek i wykrawamy z niego 8 czesci (mi wyszlo 9 ;) ). Kazdy kawalek ciasta formujemy w bulke, ukladamy na papierze do pieczenia, przykrywamy scierka i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut. Przed pieczeniem kazda bulke nacinamy nozem.
Bulki pieczemy w 220*C przez ok 17 - 20 minut.
zdj