Buleczki sa miekkie, robi sie je bardzo szybko (najlepiej wszystkie skladniki wymieszac mikserem - hakiem).
Kajzerki - buleczki sniadaniowe
Składniki
- 500 g maki pszennej
- 250 ml cieplej wody
- 1,5 lyzeczki cukru
- 1 lyzeczka soli
- 1 jajko
- 3 dag swiezych drozdzy
- 2 lyzki roztopionego masla
Składniki
- 500 g maki pszennej
- 250 ml cieplej wody
- 1,5 lyzeczki cukru
- 1 lyzeczka soli
- 1 jajko
- 3 dag swiezych drozdzy
- 2 lyzki roztopionego masla

Etapy przygotowania
Do miski przesiewamy make i sol. W cieplej wodzie rozpuszczamy drozdze. Do maki dodajemy jajko, roztopione maslo, cukier i wode z drozdzami. Calosc wyrabiamy mikserem z hakiem lub recznie. Mozliwe, ze ciasto bedzie zbyt twarde, wtedy nalezy dolac troche cieplej wody. Zalezy to od chlonnosci maki.

Ciasto przekladamy do miski wysmarowanej oliwa z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy walek i wykrawamy z niego 8 czesci (mi wyszlo 9 ;) ). Kazdy kawalek ciasta formujemy w bulke, ukladamy na papierze do pieczenia, przykrywamy scierka i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut. Przed pieczeniem kazda bulke nacinamy nozem.

Bulki pieczemy w 220*C przez ok 17 - 20 minut.

zdj

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 261
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 261



Składniki
- 500 g maki pszennej
- 250 ml cieplej wody
- 1,5 lyzeczki cukru
- 1 lyzeczka soli
- 1 jajko
- 3 dag swiezych drozdzy
- 2 lyzki roztopionego masla
Do miski przesiewamy make i sol. W cieplej wodzie rozpuszczamy drozdze. Do maki dodajemy jajko, roztopione maslo, cukier i wode z drozdzami. Calosc wyrabiamy mikserem z hakiem lub recznie. Mozliwe, ze ciasto bedzie zbyt twarde, wtedy nalezy dolac troche cieplej wody. Zalezy to od chlonnosci maki.
Ciasto przekladamy do miski wysmarowanej oliwa z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy walek i wykrawamy z niego 8 czesci (mi wyszlo 9 ;) ). Kazdy kawalek ciasta formujemy w bulke, ukladamy na papierze do pieczenia, przykrywamy scierka i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut. Przed pieczeniem kazda bulke nacinamy nozem.
Bulki pieczemy w 220*C przez ok 17 - 20 minut.
zdj
Uwielbiam,pycha:)
Pyszny dodatek do chlebka :)