Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Pieczywo
  • Kibiny – pierożki z mięsem według litewskiej tradycji
  • Pieczywo
  • Przepis na

Kibiny – pierożki z mięsem według litewskiej tradycji

17.09.2025 Odsłon: 338
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
little_Chef
little_Chef

To tradycyjne danie Karaimów, którzy mieszkają na Litwie od XIV wieku . Sam przepis ma ponad 200 lat, a mimo to jest bardzo prosty. Kibiny zawierają w środku dużo soku, a gęste ciasto nie pozwala mu wypłynąć. To właśnie główna różnica między kibinami a innymi pierożkami z mięsem. W naszych projektach razem z mamą wszystkie przepisy przygotowuje moja córka Basia.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

wałek do rozwałkowania ciasta, blacha do pieczenia, piec lub piekarnik

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

smaker
smaker
Napoje

Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Jabłka
  • Banany
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 83659

do 15 min 15 min
86
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto tropikalne

Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 17071

do 60 min 60 min
17
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 286

do 60 min 60 min
2

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Jogurtowiec z kiwi

Ciasta Jogurtowiec z kiwi

Jogurtowiec z kiwi to proste ciasto bez pieczenia z kremową masą na bazie jog...

  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 7513

do 30 min 30 min
14
Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3418

> 60 min >60 min
5
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 344

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

smaker
smaker
Napoje

Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Napoje Koktajl na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele, a jej prawidłowe f...

  • Warzywa
  • Szpinak
  • Owoce
  • Jabłka
  • Banany
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 83659

do 15 min 15 min
86
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto tropikalne

Ciasta Ciasto tropikalne

Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 17071

do 60 min 60 min
17
kulinarnabc.pl
kulinarnabc.pl
Desery

Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Desery Ciasto z kremem serowym i jagodami.

Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 286

do 60 min 60 min
2

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Jogurtowiec z kiwi

Ciasta Jogurtowiec z kiwi

Jogurtowiec z kiwi to proste ciasto bez pieczenia z kremową masą na bazie jog...

  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 7513

do 30 min 30 min
14
Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3418

> 60 min >60 min
5
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 344

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Pieczywo
Smaker
Kibiny – pierożki z mięsem według litewskiej tradycji
Autor:
little_Chef
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • Mąka - 50 dag
  • Masło — 10 dag
  • Śmietana — 15 dag
  • Jajka — 2 szt
  • Sól — 0,5 łyżeczki
  • 45–50 dag mięsa lub drobiu (u nas: mięso z uda kurczaka i wołowina (szyja))
  • Cebula — 1 szt
  • Sól i pieprz — do smaku
  • Do wołowiny trochę wody (około 50 ml)
Sposób przygotowania:
1

Przesiewamy mąkę

2

Kroimy lekko rozmrożone masło na kostki.

3

Dodajemy masło do mąki i rozcieramy mieszankę na drobną kruszonkę.

4

Dodajemy sól, śmietanę i 2 jajka. Trzecie zostawiamy do posmarowania. Wyrabiamy ciasto rękami, aż będzie jednolite.

5

Zawijamy ciasto w folię spożywczą lub wkładamy do torebki. Wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz.

6

Kroimy cebulę na drobne kawałki.

7

Kroimy mięso na kostki. My do przepisu użyliśmy kurczaka (mięso z uda) i wołowiny.

8

Mieszamy połowę cebuli z wołowiną na farsz nr 1, a drugą połowę cebuli z kurczakiem na farsz nr 2.

9

Dodajemy trochę soli, pieprzu, a do wołowiny trochę wody, żeby farsz był soczysty.

10

Rozwałkowujemy ciasto na duży, cienki placek. Grubość około 2–3 mm.

11

Bierzemy mały talerzyk. Jego średnica to długość naszego pierożka. Przykładamy talerzyk do ciasta i wycinamy kontur nożem.

12

Układamy farsz na powstałych z ciasta krążkach, jak na zdjęciu.

13

Teraz trzeba zlepić brzegi pierożka, jak na zdjęciu.

14

Ciasto, które zostało po wycięciu krążków, formujemy w kulę i rozwałkowujemy ponownie. Znowu wycinamy krążki, wkładamy w nie farsz i lepimy pierożki. Powtarzamy, aż skończy się ciasto lub farsz. Gotowe pierożki najlepiej od razu układać na blasze. Blachę warto wyłożyć papierem do pieczenia, który lekko smarujemy olejem słonecznikowym. Układaj pierożki w odstępach co najmniej szerokości palca. W przeciwnym razie skleją się podczas pieczenia.

15

Bierzemy trzecie jajko. Wbijamy je do miseczki. Mieszamy żółtko z białkiem. Smarujemy pierożki tym jajkiem. Można użyć łyżki, pędzelka, jak my, albo nawet palca :)

16

Wkładamy blachę z pierożkami do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 °C. Czas może się różnić w zależności od piekarnika. Kieruj się wyglądem pierożków. Powinny lekko się zarumienić, jak na zdjęciu. Jeśli nie jesteś pewien gotowości farszu, weź jeden pierożek, przetnij i sprawdź, czy mięso jest gotowe. Jeśli nie – daj pierożkom jeszcze trochę czasu w piekarniku.

17

Takie pierożki często podaje się z bulionem mięsnym, ale oczywiście można też bez niego. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki