Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To tradycyjne danie Karaimów, którzy mieszkają na Litwie od XIV wieku . Sam przepis ma ponad 200 lat, a mimo to jest bardzo prosty. Kibiny zawierają w środku dużo soku, a gęste ciasto nie pozwala mu wypłynąć. To właśnie główna różnica między kibinami a innymi pierożkami z mięsem. Pełny przepis krok po kroku można obejrzeć na naszym kanale YouTube: https://youtu.be/8lnfS_MMN3M - Gotuje tam nasza 9-letnia szefowa kuchni Barbara.
wałek do rozwałkowania ciasta, blacha do pieczenia, piec lub piekarnik
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 792
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11601
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1260
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 792
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11601
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1260
Składniki
Przesiewamy mąkę
Kroimy lekko rozmrożone masło na kostki.
Dodajemy masło do mąki i rozcieramy mieszankę na drobną kruszonkę.
Dodajemy sól, śmietanę i 2 jajka. Trzecie zostawiamy do posmarowania. Wyrabiamy ciasto rękami, aż będzie jednolite.
Zawijamy ciasto w folię spożywczą lub wkładamy do torebki. Wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Kroimy cebulę na drobne kawałki.
Kroimy mięso na kostki. My do przepisu użyliśmy kurczaka (mięso z uda) i wołowiny.
Mieszamy połowę cebuli z wołowiną na farsz nr 1, a drugą połowę cebuli z kurczakiem na farsz nr 2.
Dodajemy trochę soli, pieprzu, a do wołowiny trochę wody, żeby farsz był soczysty.
Rozwałkowujemy ciasto na duży, cienki placek. Grubość około 2–3 mm.
Bierzemy mały talerzyk. Jego średnica to długość naszego pierożka. Przykładamy talerzyk do ciasta i wycinamy kontur nożem.
Układamy farsz na powstałych z ciasta krążkach, jak na zdjęciu.
Teraz trzeba zlepić brzegi pierożka, jak na zdjęciu.
Ciasto, które zostało po wycięciu krążków, formujemy w kulę i rozwałkowujemy ponownie. Znowu wycinamy krążki, wkładamy w nie farsz i lepimy pierożki. Powtarzamy, aż skończy się ciasto lub farsz. Gotowe pierożki najlepiej od razu układać na blasze. Blachę warto wyłożyć papierem do pieczenia, który lekko smarujemy olejem słonecznikowym. Układaj pierożki w odstępach co najmniej szerokości palca. W przeciwnym razie skleją się podczas pieczenia.
Bierzemy trzecie jajko. Wbijamy je do miseczki. Mieszamy żółtko z białkiem. Smarujemy pierożki tym jajkiem. Można użyć łyżki, pędzelka, jak my, albo nawet palca :)
Wkładamy blachę z pierożkami do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 °C. Czas może się różnić w zależności od piekarnika. Kieruj się wyglądem pierożków. Powinny lekko się zarumienić, jak na zdjęciu. Jeśli nie jesteś pewien gotowości farszu, weź jeden pierożek, przetnij i sprawdź, czy mięso jest gotowe. Jeśli nie – daj pierożkom jeszcze trochę czasu w piekarniku.
Takie pierożki często podaje się z bulionem mięsnym, ale oczywiście można też bez niego. Smacznego!