Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są niezwykle delikatne i aromatyczne, dosyć długo zachowują swoją świeżość. Polecam :-)
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 64
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 123
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 82
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 177
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 64
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 123
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 82
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 177
Składniki
Sposób wykonania: W pierwszej miseczce mleko kokosowe i mleko krowie wymieszać z roztrzepanym jajkiem i ekstraktem z wanilii. Do drugiej miseczki wsypać mąkę, cukier, sól, wiórki kokosowe i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi i całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto, powinno być dokładnie wyrobione, więc trochę trzeba się napracować. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte podzielić na 12 części a następnie z każdej rolować wałek o długości 35 – 38 cm. Każdy wałek zwinąć w ślimaka.
Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy bułeczki podrosną, nasmarować je rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Po wyjęciu wystudzić na kratce. Smacznego :-)