Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim wielkanocnym koszyczku oprócz pisanek, chrzanu, wędliny, itd., nie może zabraknąć pieczywa. Do niedawna kupowałam mały chleb (bułkę) do święcenia, ale zazwyczaj nie powalały one smakiem i szybko traciły świeżość. Zaparłam się i postanowiłam przygotować swoje własne mini chlebki do koszyczka. Są pyszne, urocze i idealnie pasują do święconki.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 33
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2066
Polecam.
Odsłon: 415
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 623
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1973
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 33
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2066
Polecam.
Odsłon: 415
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 623
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1973
Składniki
około 8 chlebków Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 3 łyżki wody i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąki. Otręby, które pozostaną nam na sitku również dodajemy je do ciasta. Dodajemy mleko, olej, miód, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę, najlepiej użyć do tego robota kuchennego z hakiem (hakiem ciasto wyrabiamy około 7-8 minut, ręcznie około 10). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 60 minut. W ciągu tego czasu powinniśmy przynajmniej 2 razy go „odgazować”. Aby to zrobić wyciągamy ciasto z miski, składamy je cztery razy, tak jak kopertę i odkładamy z powrotem do miski.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich formujemy na mały, podłużny bochenek i układamy je na papierze do pieczenia. Każdy bochenek nacinamy poprzecznie w dwóch miejscach. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem, solą i siemię lnianym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik, wraz z blachą do pieczenia, nagrzewamy do 200°C (termoobieg), a na dole układamy pojemnik z wodą. Wyrośnięte chlebki zsuwamy wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę. Pieczemy około 20-25 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy na kratce. Chlebki idealnie pasują do koszyczka, ale sprawdzają się również świetnie jako bułeczki. Smacznego ;)