Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki są bardzo smaczne, mięciutkie i puchate. Ja do swoich dodałam jeszcze mleko w proszku.
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 29215
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2214
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 29215
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2214
Składniki
do miski wsypujemy mąkę. Po środku robimy dołek; wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe skladniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste. Ponownie przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło.
Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na równe części i formujemy bułeczki o dowolnym kształcie ( mi wyszło 14 mniej więcej takiej wielkości jak w sklepie można kupić).
Układamy je na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 20 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160st
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy wierzch białkiem. Pieczemy 20-30 min w 160 st. Bułeczki powinny byc lekko zarumienione.