Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Morelowe bułeczki"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1281
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1281
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Składniki
Drożdże utrzyj z 1 dag cukru, odrobiną mąki oraz 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, 4 dag cukru, rozpuszczone masło, ok. 250 ml mleka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie i zwarte ciasto.
Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotuj z makiem, 8 dag cukru i cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku cynamonem i rumem. Biały ser (mielony) zmiksuj z 2 żółtkami, proszkiem budyniowym, resztą cukru i łyżeczką skórki cytrynowej.
Owoce przekrój na połówki, usuń pestki (lub użyj owoców z puszki). Ciasto podziel na 24 kuleczki. Uformuj bułeczki, spłaszcz je lekko, robiąc wgłębienia. Napełnij je makiem i masą serową, ułóż owoce. Brzegi posmaruj roztrzepanymi białkami. Bułeczki piecz 20 min w temp. 180 st.
24 porcje, czas ok. 80 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety