Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować.
Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem
Najpierw przygotuję rozczyn :
1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .
Po 15 minutach :
3. Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
4. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto.
5. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie i nie kleiło się do dłoni - ciasto należy wyrabiać delikatnie ponieważ jest dość luźne i jeżeli będziemy mocno je naciskać to będzie się kleiło do blatu i dłoni przez co trudniej będzie nam je wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to podsypujemy większą ilością mąki i nadal wyrabiamy (dokładnie cały proces wyrabiania pokazałam na filmie).
6. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut – po 30 minutach ciasto odpowietrzam.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
Po 30 minutach – odpowietrzam ciasto :
7. Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze
8. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut .
Po kolejnych 30 minutach – formowanie bułeczek maślanych :
9. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy.
10. Następnie ciasto dzielę na 12 kawałków aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta robię wałek na blacie i kroję nożem na dwanaście w miarę równe kawałków .
11. Teraz z każdego kawałka ciasta formuję bułeczkę. Bułkę możemy uformować w dłoniach turlając kawałek ciasta aż powstanie kulka lub na blacie turlając kawałek ciasta o blat, możemy również brzegi ciasta zagnieść do środka (tak jakbyśmy robili sakiewkę) i łączeniem położyć na blasze.
12. Uformowane bułki maślane układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po położeniu bułki na blasze delikatnie ją spłaszczam dłonią (naciskam od góry dłonią).
13. Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.
Dodatkowo przed pieczeniem bułki maślane możemy posypać kruszonką:
14. Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Pieczenie bułek maślanych :
15. Przed wstawieniem blachy do piekarnika , bułki maluję mlekiem i posypuję kruszonką.
16. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę .
17. Bułki maślane piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu .
Bułki maślane są upieczone pięknie pachną. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Nie ma chyba drugiej osoby tak znającej się na dobrym stylu, dbaniu o szczupł...
Odsłon: 550
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 28
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 39
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 28
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 39
Składniki
Ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem Najpierw przygotuję rozczyn : 1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżkę cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . 2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .
Po 15 minutach : 3. Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. 4. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką w misce aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. 5. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam przez około 4 minuty tak aby ciasto stało się gładkie i nie kleiło się do dłoni - ciasto należy wyrabiać delikatnie ponieważ jest dość luźne i jeżeli będziemy mocno je naciskać to będzie się kleiło do blatu i dłoni przez co trudniej będzie nam je wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to podsypujemy większą ilością mąki i nadal wyrabiamy (dokładnie cały proces wyrabiania pokazałam na filmie). 6. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut – po 30 minutach ciasto odpowietrzam. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
Po 30 minutach – odpowietrzam ciasto : 7. Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze 8. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut .
Po kolejnych 30 minutach – formowanie bułeczek maślanych : 9. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy. 10. Następnie ciasto dzielę na 12 kawałków aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta robię wałek na blacie i kroję nożem na dwanaście w miarę równe kawałków . 11. Teraz z każdego kawałka ciasta formuję bułeczkę. Bułkę możemy uformować w dłoniach turlając kawałek ciasta aż powstanie kulka lub na blacie turlając kawałek ciasta o blat, możemy również brzegi ciasta zagnieść do środka (tak jakbyśmy robili sakiewkę) i łączeniem położyć na blasze. 12. Uformowane bułki maślane układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po położeniu bułki na blasze delikatnie ją spłaszczam dłonią (naciskam od góry dłonią). 13. Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut.
Dodatkowo przed pieczeniem bułki maślane możemy posypać kruszonką: 14. Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Pieczenie bułek maślanych : 15. Przed wstawieniem blachy do piekarnika , bułki maluję mlekiem i posypuję kruszonką. 16. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . 17. Bułki maślane piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Bułki maślane są upieczone pięknie pachną. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb z mąki migdałowej
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla - domowe placki
Chleb z mąki migdałowej
Idealny na diecie keto =)
Odsłon: 54
Bułki pszenne, zwykłe
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2901