Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki te o niesamowitym smaku, można upiec w domowym piekarniku. W składzie jest mąka pszenna lub razowa i ugotowane ziemniaki, które na przykład zostały po obiedzie. Wypieki pozostają świeże przez parę dni, tak że nic się nie zmarnuje.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 150
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 52
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 84
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 150
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 52
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 84
Składniki
Drożdże rozpuszczany w ciepłej przegotowanej wodzie z dodatkiem cukru. I odstawiamy na około pół godziny. i.
Ugotowane ziemniaki łączymy z mąką, w stosunku objętościowym jeden do jednego. Dodając jednocześnie sól, oliwę i wymienione wcześniej drożdże. Dosypując po trochu mąki, całość ugniatamy w jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca, przykrywając je ściereczką lnianą na minimum 2 godziny. Ciasto musi zwiększyć objętość dwukrotnie. Nie wstrząsamy nim podczas odstawienia. Po dwóch minimum godzinach z ciasta formujemy bułeczki.
Przygotowane bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut i pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza.