Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka lub z czym tam lubicie, ja to uwielbiam z gorącą kawą. Niech Wasi najbliżsi odrywają sobie po takie pachnącej cynamonem bułeczce. A dodam jeszcze, że kruszonka nadaje ciastu takiego fajnego chrupnięcia. Zapraszam :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Formowanie: Masło roztapiamy i lekki studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cukier i cynamonem według uznania, następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
Do pieczenia: Roladki układamy nadzieniem do góry w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy schłodzoną kruszonką. Ja piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm, ale można upiec na dużej blaszce.
Pieczenie: Następnie od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
Podanie: Tak upieczone odrywane bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę.