Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pełnoziarnisty chleb z orzechami"
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1071
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 58
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 139
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1071
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 58
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 139
Składniki
Poprzedniego dnia przed pieczeniem chleba wymieszaj na zaczyn. Przykryj ściereczką i zostaw na ok. 16 godz., najlepiej w temp. ok. 28°C (możesz postawić go np. przy rozkręconym na wysoką temp. grzejniku). Orzechy upraż na suchej patelni i pokrój na spore kawałki.
Po 16 godz. ciasta (bez orzechów) połącz i zagniataj, np. robotem (używając końcówki do zagniatania ciasta) przez ok. 8 min na średnich obrotach. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze, dodaj orzechy i zagnieć ciasto.
Miskę z ciastem nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. godz. 2 koszyki do wyrastania chleba wysyp mąką (możesz zastąpić je durszlakami lub sitami, wyłożonymi ściereczką oprószoną mąką). Ciasto podziel i uformuj 2 bochny. Przełóż je do koszyków złączeniem do góry, przykryj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Chleby wyjmij z koszy, połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, natnij (np. żyletką) i wsuń do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Piecz, pryskając wodą, ok. 40 min, po 20 min zmniejsz.Źródło: Świat kobiety