Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wywodzi się z kuchni arabskiej. Często stanowi dodatek do kebapu lub shoarmy. Można go także wykorzystać do przygotowania kanapek. Przepis podaję na 4 pity.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1367
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12219
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1367
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12219
Składniki
Przygotowanie zaczynu: 1. W wodzie (100ml) rozpuścić drożdże. 2. Wlać do maki (100g). 3. Garować ok. 1-1,5 godz.
Przygotowanie ciasta właściwego: 4. Do zaczynu (ok. 200g) wsypać 150 g mąki i dodać soli oraz oleju. 5. Wymieszać robotem kuchennym i odstawić na ok. 2-3 godz. do powtórnego garowania.
6. Podzielić na 4 części po ok. 100g.
7. Każdą rozwałkować na grubość ok. 1 cm i średnicę ok. 10-15 cm.
8. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką . Pozostawić do kolejnego garowania ok. 30 min. 9. Wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230 st. C i sparować . Piec 15-20 min. do pożądanego koloru (spieczenia). 10. Wyjąć na ruszt do ostygnięcia.
11. Pity „puchną” w trakcie pieczenia więc możemy je naciąć i będziemy mieli kieszonkę. 12. Można do środka włożyć np. kebap (Jak zrobić? Zapraszam do mojego przepisu: Kebap domowy z pitą).