Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Półkruche rogaliki z masą makową"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 104
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31260
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 104
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31260
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Składniki
Masło siekamy w misce z mąką, dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodajemy 2 żółtka, jajko, śmietanę i zagniatamy ręcznie, aby wszystkie dobrze się połączyły. Gdyby ciasto przyklejało się do miski, dodajmy jeszcze trochę mąki. Gotowe wstawiamy na godzinę do lodówki.
Masę makową wyjmujemy z puszki na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Z ciasta odrywamy porcję i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, aby powstał okrąg, który dzielimy na trójkąty. Na każdym układamy porcję masy makowej i zwijamy od podstawy do stożka, w nieduży rogalik.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25–30 minut w 180oC. Kiedy pierwsza porcja rogalików będzie dochodzić w piekarniku, przygotowujemy kolejną partię.
Czas przygotowania 150 minut. Cena sztuki 0,30 zł
Wartość odżywcza sztuki 125 kcal Białko 2,5 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 12 gŹródło: Rewia