Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Półkruche rogaliki z masą makową"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34602
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 99
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34602
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 99
Składniki
Masło siekamy w misce z mąką, dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodajemy 2 żółtka, jajko, śmietanę i zagniatamy ręcznie, aby wszystkie dobrze się połączyły. Gdyby ciasto przyklejało się do miski, dodajmy jeszcze trochę mąki. Gotowe wstawiamy na godzinę do lodówki.
Masę makową wyjmujemy z puszki na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Z ciasta odrywamy porcję i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, aby powstał okrąg, który dzielimy na trójkąty. Na każdym układamy porcję masy makowej i zwijamy od podstawy do stożka, w nieduży rogalik.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25–30 minut w 180oC. Kiedy pierwsza porcja rogalików będzie dochodzić w piekarniku, przygotowujemy kolejną partię.
Czas przygotowania 150 minut. Cena sztuki 0,30 zł
Wartość odżywcza sztuki 125 kcal Białko 2,5 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 12 gŹródło: Rewia