W tym przypadku upiekłam bułeczki z dziurką. Można oczywiście "bez" i wówczas traktować je jako normalne pieczywo. Pysznie smakują z wędzonym boczkiem lub zwyczajnie z masełkiem.
Pomidorowe niby bułeczki
Składniki
- drożdże 3 dkg
- mleko 3/4 szkl
- mąka 3 szkl
- jajka 2 szt
- margaryna 3 dkg
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- przecier pomidorowy 1 łyżeczka
- czarne oliwki 15 szt
Składniki
- drożdże 3 dkg
- mleko 3/4 szkl
- mąka 3 szkl
- jajka 2 szt
- margaryna 3 dkg
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- przecier pomidorowy 1 łyżeczka
- czarne oliwki 15 szt

Etapy przygotowania
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać jajka, sól, przecier pomidorowy i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę i pokrojone oliwki. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta uformować 12 kulek. Każdą z nich spłaszczyć i w każdej zrobić otwór trzonkiem warzechy. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika (200st), piec około 40 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st.

Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Węgierska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Dla zdrowia
Odsłon: 3955

Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 135
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 159
Ostatnio komentowane przepisy

Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Węgierska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Dla zdrowia
Odsłon: 3955

Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 135
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 159



Składniki
- drożdże 3 dkg
- mleko 3/4 szkl
- mąka 3 szkl
- jajka 2 szt
- margaryna 3 dkg
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- przecier pomidorowy 1 łyżeczka
- czarne oliwki 15 szt
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać jajka, sól, przecier pomidorowy i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę i pokrojone oliwki. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta uformować 12 kulek. Każdą z nich spłaszczyć i w każdej zrobić otwór trzonkiem warzechy. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika (200st), piec około 40 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st.
Smacznego.
Świetne te Twoje bułeczki :)
Beatko, bardzo fajny pomysł, pyszne pieczywko ! :)
Bardzo ciekawe bułeczki "z dziurką" :) Uwielbiam dodatek oliwek i pomidorów w pieczywie - choć jak do tej pory próbowałam jedynie chlebka w tym stylu. Najwyraźniej czas na bułeczki :)