Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na chleb zapiekany w liściach chrzanu. Nie tylko dla smaku, ale i po to, by nie był zbyt suchy. Bardzo tradycyjny polski smak
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 316
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2752
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14436
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 316
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2752
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14436
Składniki
Wyrabianie ciasta. 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 solidna łyżka soli Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę soli.
1/4 kostki drożdzy 5 dag masła 1 łyżekcza cukru kubek wody Do mąki wrzucamy masło. W kubeczku mieszamy wode, cukier drożdze i dodajemy do miseczki. Wyrabiamy ciasto. Powinno odchodzić od reki. Zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Chleb zawijamy w liście chrzanu. Dąłaczam filmik, na którym pokazuję jak to zrobić. Można sobie pomóc nożem podcinając twarde łyko. Chleb pieczemy przez ok 30 min w temperaturze 220 stopni, a następnie przez 10-15 min w temp 180 stopni. Po wyjęciu z pieca należy oderwać liście od chleba i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem :)