Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na domowe grahamki"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36012
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36012
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
Dzień przed pieczeniem wymieszaj w misce na zaczyn. Odstaw na 12-16 godzin do fermentacji (w temperaturze pokojowej).
Namocz otręby w połowie wody na ciasto (5 minut). Dodaj do zaczynu razem z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniataj na oprószonej mąką stolnicy 5-7 minut, aż sprężyste przestanie kleić się do rąk.
Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość.
Przełóż ciasto na stolnicę, lekko zagnieć i podziel na 9 równych bułek. Ułóż je na oprószonej mąką blasze, obsyp płatkami owsianymi i odstaw na 30-40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Spryskaj wodą jego spód i ścianki. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Po upieczeniu wyjmij grahamki od razu i odstaw na drucianą podstawkę, aby ostygły.Źródło: Olivia