Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i mięciutkie słodkie bułeczki. Można dodatkowo nadziać marmoladą lub owocami.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8528
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3003
Polecam.
Odsłon: 1774
Polecam.
Odsłon: 506
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8528
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3003
Polecam.
Odsłon: 1774
Polecam.
Odsłon: 506
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy 2-3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 10-15 minut aż zaczyn podrośnie. Ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, jajko, olej, podrośnięte drożdże oraz mleko. Zarabiamy ciasto, ma być dość luźne ale odchodzić od ręki. Jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze trochę mleka lub podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Najlepiej nakryć folią spożywczą i ściereczką. Kruszonka: Składniki zarabiamy ze sobą.
Formowanie i pieczenie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy bułeczki, układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam dużej z wyposażenia piekarnika) Ponownie odstawiamy do podrośnięcia na ok. 0,5 godzinki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)