Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i mięciutkie słodkie bułeczki. Można dodatkowo nadziać marmoladą lub owocami.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy 2-3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 10-15 minut aż zaczyn podrośnie. Ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, jajko, olej, podrośnięte drożdże oraz mleko. Zarabiamy ciasto, ma być dość luźne ale odchodzić od ręki. Jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze trochę mleka lub podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Najlepiej nakryć folią spożywczą i ściereczką. Kruszonka: Składniki zarabiamy ze sobą.
Formowanie i pieczenie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy bułeczki, układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam dużej z wyposażenia piekarnika) Ponownie odstawiamy do podrośnięcia na ok. 0,5 godzinki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)