Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, mięciutkie, silnie uzależniające... :) Przepis na 24 sztuki.
Składniki
3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia". Kiedy rozczyn podrośnie nam o połowę, wlewamy go stopniowo do mąki wymieszanej z cukrami, solą, dodajemy masło, jajo lub żółtka, zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, podsypujemy 1 - 2 łyżkami mąki. Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość. W czasie kiedy ciasto na wyrasta przygotowujemy farsz. Orzechy mieszamy dokładnie z masłem, cukrem, śmietanką. Kiedy ciasto podrośnie, krótko je zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Smarujemy je masą orzechową, wygładzamy powierzchnię, a potem przecinamy na 8 części. Z każdego trójkąta formujemy rogalika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 4 cm odległościach. Rogaliki odstawiamy na około 15 minut do napuszenia. Potem każdego z nich smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy cukrem.
Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut ( funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika), do zezłocenia. Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta.