Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, drożdżowe rogaliki w sam raz do niedzielnej kawki ;)
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 66
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4191
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8647
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 66
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4191
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8647
Składniki
Obrane i pokrojone jabłka rozgotować z dodatkiem cukru, można dodać łyżkę wody (ja pominęłam, bo miałam bardzo soczyste owoce). Na blat wysypać mąkę, zrobić dołek i skruszyć tam drożdże, dodać miód i odczekać kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć i odstawić do lodówki na ok. 60 min. W tym czasie owoce ostudzić i połączyć z bułką tartą. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować, wykrawać trójkąty i na każdy koniec kłaść łyżeczkę nadzienia, zwinąć.
Przełożyć na blachę i pozostawić do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15-20 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!