Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki krucho-drożdżowe z serem"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
ok. 45 minut • Porcja ok. 330 kcal • Koszt porcji ok. 85 gr • Przepis na ok. 16 porcji
Masło posiekaj z mąką, dodaj sól, rozkruszone drożdże, śmietanę, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i skórkę otartą z cytryny. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki.
2 Przygotuj nadzienie. Twaróg wymieszaj z jajkiem i miodem (dla urozmaicenia do twarogu możesz dodać posiekane suszone owoce, np. morele).
Ciasto rozwałkuj na dwa okrągłe placki. Pokrój je na kwadraty, a potem po przekątnej na trójkąty. Na każdy nakładaj po porcji przygotowanego nadzienia i zwijaj rogaliki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż się apetycznie przyrumienią (około 20 minut). Jeszcze ciepłe możesz posypać cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie