Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz!!!
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 343
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 343
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Składniki
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru aż się rozpuszczą.Na stolnicę wysyp mąkę połącz z cukrem pudrem (dodac tyle żeby ciasto było słodkie ale nie za bardzo), żółtkami, margaryną.Następnie dodaj wymieszana śmietanę z mlekiem oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiaj aż będzie jednolitą masą.
Gotowe ciasto podziel na 8 jednakowych cześci. Po kolei każdą z tych części rozwałkuj na okrągły placek (tylko nie za cienki) i podziel na 8 części ( tak jak pizze) na każdy z kawałków połuż wiśnie w syropie (odsączone i bez pestek) lub po łyżeczce marmolady i zwijaj od grubszej strony w kierunku wierzchołka.
Gotowe rogaliki poukładaj na posmarowanej oliwą blasze (nie za gęsto bo jeszcze urosną) po wierzchu posmaruj je pozostałym białkiem z jajek i wsadź do piekarnika. Piecz aż się zarumienią (ok 20 min)