Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz!!!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3994
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415654
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2653
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3994
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415654
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2653
Składniki
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru aż się rozpuszczą.Na stolnicę wysyp mąkę połącz z cukrem pudrem (dodac tyle żeby ciasto było słodkie ale nie za bardzo), żółtkami, margaryną.Następnie dodaj wymieszana śmietanę z mlekiem oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiaj aż będzie jednolitą masą.
Gotowe ciasto podziel na 8 jednakowych cześci. Po kolei każdą z tych części rozwałkuj na okrągły placek (tylko nie za cienki) i podziel na 8 części ( tak jak pizze) na każdy z kawałków połuż wiśnie w syropie (odsączone i bez pestek) lub po łyżeczce marmolady i zwijaj od grubszej strony w kierunku wierzchołka.
Gotowe rogaliki poukładaj na posmarowanej oliwą blasze (nie za gęsto bo jeszcze urosną) po wierzchu posmaruj je pozostałym białkiem z jajek i wsadź do piekarnika. Piecz aż się zarumienią (ok 20 min)