Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki na każdą okazję. Spróbuj a nie pożałujesz!!!
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 32
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 580
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 676
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 32
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 580
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 676
Składniki
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru aż się rozpuszczą.Na stolnicę wysyp mąkę połącz z cukrem pudrem (dodac tyle żeby ciasto było słodkie ale nie za bardzo), żółtkami, margaryną.Następnie dodaj wymieszana śmietanę z mlekiem oraz rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiaj aż będzie jednolitą masą.
Gotowe ciasto podziel na 8 jednakowych cześci. Po kolei każdą z tych części rozwałkuj na okrągły placek (tylko nie za cienki) i podziel na 8 części ( tak jak pizze) na każdy z kawałków połuż wiśnie w syropie (odsączone i bez pestek) lub po łyżeczce marmolady i zwijaj od grubszej strony w kierunku wierzchołka.
Gotowe rogaliki poukładaj na posmarowanej oliwą blasze (nie za gęsto bo jeszcze urosną) po wierzchu posmaruj je pozostałym białkiem z jajek i wsadź do piekarnika. Piecz aż się zarumienią (ok 20 min)