Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki zatapiane, to świetne deser. Ten przepis, jest to jeszcze przepis mojej babci.Warto je zrobić. Możecie nadziać je wszystkim: dżemem, nutellą. Na pewno kiedyś robiliście rogaliki, lecz te są inne po różnią się technika wykonania, bo należy je "utopić" w lodowatej wodzie
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3906
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 556
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3906
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 556
Składniki
W mleku rozpuścić cukier i drożdże. Poczekać aż zaczną pracować. Do miksera wrzucić masło, jajko i mąkę, na wolnych obrotach dodawać mleko. Wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie, Ciasto podzielić na dwie lub trzy części owinąć je ściereczką, folią (ja jednej kulki niczym nie owinęłam i nic się nie stało) i wrzucić do zimnej wody, woda powinna przykryć ciasto.
Gdy ciasto wypłynie, należy przełożyć ją stolnicę( można lekko podsypać, ale raczej unikać mąki). Każdą kulkę podzielić na cztery części. Rozwałkować je tak, aby przypominało koło i podzielić je na 8 kawałków po przekątnych( tak jak pizzę).
Na brzeg rogalika dać łyżeczkę powidła i taki trójkąt, zawijać do środka, tworząc rogalik. Przełożyć na blachę do pieczenia i zostawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby podrosły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem
Piec 15 minut lub dłużej w temperaturze w temperaturze 180 stopni do zezłocenia :) Ostudzić. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.