Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na na pyszny i atrakcyjnie wyglądający chlebek do dzielenia. Idealny dodatek do grilla i sałatek. Hit każdej imprezy.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105443
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 24
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105443
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 24
Składniki
W GARNUSZKU PODGRZAĆ MLEKO DO TEMP CIALA. DO MLEKA DODAĆ CUKIER I ROZPUŚCIĆ W NIM DROŻDŻE. DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ OPRÓCZ SOLI. ZACZĄĆ WYRABIAĆ CIASTO DO POLACZENIA SIE SKLADNIKOW. POD KONIEC DODAĆ SÓL I DALEJ WYRABIAĆ CIASTO PRZEZ NASTĘPNE 7 – 10 MINUT. WYROBIONE CIASTO ZOSTAWIĆ W MISCE, PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA, NA OKOLO 40 – 60 MINUT.
W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ MASŁO ZIOŁOWE. ZIOLA POSIEKAC, CZOSNEK ZETRZEĆ, WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. MASŁO MUSI BYĆ MIĘKKIE. WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA STOLNICE. PODZIELIĆ NA MNIEJSZE KAWAŁKI. KAŻDY KAWAŁEK ROZWAŁKOWAĆ NA GRUBOŚĆ 4 MM I WYCIĄĆ Z CIASTA KÓŁKA O ŚREDNICY 7 CM. KAZDY KRAZEK POSMAROWAC MASLEM ZIOLOWYM.
GOTOWE KRĄŻKI ZŁOŻYĆ „PRAWIE” NA PÓŁ, ZOSTAWIAJĄC OD GÓRY MALA PRZERWE. „ROGI” U PODSTAWY PÓŁKOLA ŚCISNĄĆ ZE SOBĄ, TAK JAK NA USZKA. (PATRZ INSTRUKCJA NA FILMIE) UTWORZONE W TEN SPOSÓB PŁATKI UKŁADAĆ JEDEN OBOK DRUGIEGO W TORTOWNICY O ŚREDNICY 26 CM. CHLEB PIEC W 180 ST. C. PRZEZ OKOŁO 40 MINUT. PODAWAĆ NA CIEPŁO LUB ZIMNO. SMACZNEGO!