Przepis na na pyszny i atrakcyjnie wyglądający chlebek do dzielenia. Idealny dodatek do grilla i sałatek. Hit każdej imprezy.
Rwany chlebek czonskowo-ziołowy
Składniki
- CIASTO:
- 500 G MĄKI TORTOWEJ
- 50 ML OLIWY Z OLIWEK EXTRA VIRGIN
- 1 JAJKO
- 125 G NATURALNEGO JOGURTU
- 125 ML MLEKA + ŁYŻKA DO POSMAROWANIA CIASTA
- 10 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- :1 ŁYŻECZKA SOLI
- 1 ŁYŻECZKA CUKRU
- MASLO:
- 150 – 200 G MASŁA
- 5 – 6 ZĄBKÓW CZOSNKU
- ŚWIEŻE LUB SUSZONE ZIOŁA U MNIE SZCZYPIOREK I PIETRUSZKA ZIELONA.
- 120 G STARTEGO ZOLTEGO SERA
Składniki
- CIASTO:
- 500 G MĄKI TORTOWEJ
- 50 ML OLIWY Z OLIWEK EXTRA VIRGIN
- 1 JAJKO
- 125 G NATURALNEGO JOGURTU
- 125 ML MLEKA + ŁYŻKA DO POSMAROWANIA CIASTA
- 10 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- :1 ŁYŻECZKA SOLI
- 1 ŁYŻECZKA CUKRU
- MASLO:
- 150 – 200 G MASŁA
- 5 – 6 ZĄBKÓW CZOSNKU
- ŚWIEŻE LUB SUSZONE ZIOŁA U MNIE SZCZYPIOREK I PIETRUSZKA ZIELONA.
- 120 G STARTEGO ZOLTEGO SERA

Etapy przygotowania
W GARNUSZKU PODGRZAĆ MLEKO DO TEMP CIALA. DO MLEKA DODAĆ CUKIER I ROZPUŚCIĆ W NIM DROŻDŻE. DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ OPRÓCZ SOLI. ZACZĄĆ WYRABIAĆ CIASTO DO POLACZENIA SIE SKLADNIKOW. POD KONIEC DODAĆ SÓL I DALEJ WYRABIAĆ CIASTO PRZEZ NASTĘPNE 7 – 10 MINUT. WYROBIONE CIASTO ZOSTAWIĆ W MISCE, PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA, NA OKOLO 40 – 60 MINUT.

W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ MASŁO ZIOŁOWE. ZIOLA POSIEKAC, CZOSNEK ZETRZEĆ, WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. MASŁO MUSI BYĆ MIĘKKIE. WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA STOLNICE. PODZIELIĆ NA MNIEJSZE KAWAŁKI. KAŻDY KAWAŁEK ROZWAŁKOWAĆ NA GRUBOŚĆ 4 MM I WYCIĄĆ Z CIASTA KÓŁKA O ŚREDNICY 7 CM. KAZDY KRAZEK POSMAROWAC MASLEM ZIOLOWYM.

GOTOWE KRĄŻKI ZŁOŻYĆ „PRAWIE” NA PÓŁ, ZOSTAWIAJĄC OD GÓRY MALA PRZERWE. „ROGI” U PODSTAWY PÓŁKOLA ŚCISNĄĆ ZE SOBĄ, TAK JAK NA USZKA. (PATRZ INSTRUKCJA NA FILMIE) UTWORZONE W TEN SPOSÓB PŁATKI UKŁADAĆ JEDEN OBOK DRUGIEGO W TORTOWNICY O ŚREDNICY 26 CM. CHLEB PIEC W 180 ST. C. PRZEZ OKOŁO 40 MINUT. PODAWAĆ NA CIEPŁO LUB ZIMNO. SMACZNEGO!
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 218

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 993
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512

Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
Odsłon: 666485
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 218

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 993
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512

Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
Odsłon: 666485



Składniki
- CIASTO:
- 500 G MĄKI TORTOWEJ
- 50 ML OLIWY Z OLIWEK EXTRA VIRGIN
- 1 JAJKO
- 125 G NATURALNEGO JOGURTU
- 125 ML MLEKA + ŁYŻKA DO POSMAROWANIA CIASTA
- 10 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- :1 ŁYŻECZKA SOLI
- 1 ŁYŻECZKA CUKRU
- MASLO:
- 150 – 200 G MASŁA
- 5 – 6 ZĄBKÓW CZOSNKU
- ŚWIEŻE LUB SUSZONE ZIOŁA U MNIE SZCZYPIOREK I PIETRUSZKA ZIELONA.
- 120 G STARTEGO ZOLTEGO SERA
W GARNUSZKU PODGRZAĆ MLEKO DO TEMP CIALA. DO MLEKA DODAĆ CUKIER I ROZPUŚCIĆ W NIM DROŻDŻE. DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ OPRÓCZ SOLI. ZACZĄĆ WYRABIAĆ CIASTO DO POLACZENIA SIE SKLADNIKOW. POD KONIEC DODAĆ SÓL I DALEJ WYRABIAĆ CIASTO PRZEZ NASTĘPNE 7 – 10 MINUT. WYROBIONE CIASTO ZOSTAWIĆ W MISCE, PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA, NA OKOLO 40 – 60 MINUT.
W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ MASŁO ZIOŁOWE. ZIOLA POSIEKAC, CZOSNEK ZETRZEĆ, WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. MASŁO MUSI BYĆ MIĘKKIE. WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA STOLNICE. PODZIELIĆ NA MNIEJSZE KAWAŁKI. KAŻDY KAWAŁEK ROZWAŁKOWAĆ NA GRUBOŚĆ 4 MM I WYCIĄĆ Z CIASTA KÓŁKA O ŚREDNICY 7 CM. KAZDY KRAZEK POSMAROWAC MASLEM ZIOLOWYM.
GOTOWE KRĄŻKI ZŁOŻYĆ „PRAWIE” NA PÓŁ, ZOSTAWIAJĄC OD GÓRY MALA PRZERWE. „ROGI” U PODSTAWY PÓŁKOLA ŚCISNĄĆ ZE SOBĄ, TAK JAK NA USZKA. (PATRZ INSTRUKCJA NA FILMIE) UTWORZONE W TEN SPOSÓB PŁATKI UKŁADAĆ JEDEN OBOK DRUGIEGO W TORTOWNICY O ŚREDNICY 26 CM. CHLEB PIEC W 180 ST. C. PRZEZ OKOŁO 40 MINUT. PODAWAĆ NA CIEPŁO LUB ZIMNO. SMACZNEGO!