Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe bułeczki. Przygotowanie to chwila moment. Najbardziej lubię z masłem, miodem i szczypiorem albo z kwaśną śmietaną i świeżymi owocami albo domową konfiturą.
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 229
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 268
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 1053
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 229
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 268
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 1053
Składniki
Piekarnik rozgrzewam do 200-210 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Mąki przesiewam i łączę z cukrem, solą, gałką i proszkiem do pieczenia. Szybko siekam chłodne masło na małe kawałki i łączę z sypkimi produktami. Przekładam mieszankę do misy malaksera i pulsacyjnie łączę składniki do powstania masy przypominającej kruszonkę.
W drugiej misie rozbijam 2 jaja, rozkłócam je, dodaję kremówkę i ekstrakt waniliowy. Przelewam masę do mącznej kruszonki i mieszam do połączenia składników.
Blat posypuję mąką i rozwałkowuję ciasto na grubość około 1,5 cm. Ostrym nożem tnę rozwałkowane ciasto na trójkąty, romby, trapezy. Układam je na blasze z zachowaniem odstępów. Rozkłócam jajko z mlekiem i smaruję każdą bułeczkę. Posypuję makiem i gruboziarnistą solą. Piekę 15-20 minut – do zezłocenia. Studzę. Jem jeszcze ciepłe lub wystudzone. Przechowuję w szczelnym pojemniku.