Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śliwkowa chałka"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1055
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1055
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Pół szklanki mleka podgrzej w garnku i rozpuść w nim drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Masło rozpuść w garnku i wystudź. Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, sól, jajko, wlej resztę mleka i drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Dodaj letnie masło, zagnieć, odstaw do podwojenia objętości.
Ciasto zagnieć, rozwałkuj i podziel na dwie części. Każdą posmaruj powidłami, zostawiając puste brzegi. Zwiń w rulony wzdłuż dłuższego boku zalepiając końce. Przeplataj ze sobą w warkocz. Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj wierzch. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
Czas: około 1,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień