Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śliwkowa chałka"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 117
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 68
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 117
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 68
Składniki
Pół szklanki mleka podgrzej w garnku i rozpuść w nim drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Masło rozpuść w garnku i wystudź. Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, sól, jajko, wlej resztę mleka i drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Dodaj letnie masło, zagnieć, odstaw do podwojenia objętości.
Ciasto zagnieć, rozwałkuj i podziel na dwie części. Każdą posmaruj powidłami, zostawiając puste brzegi. Zwiń w rulony wzdłuż dłuższego boku zalepiając końce. Przeplataj ze sobą w warkocz. Żółtko wymieszaj z mlekiem, posmaruj wierzch. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C.
Czas: około 1,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień