Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie bułeczki cynamonowe"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 56
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 60
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 339
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2558
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 56
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 60
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 339
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2558
Składniki
Do letniego mleka dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na 5 min. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wlej mleko z drożdżami i wymieszaj łyżką. Wyrabiaj ciasto, dodając jajko i 2 żółtka. Po 5 min dodaj masło i wyrabiaj ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Wyłóż ciasto na blat, zagnieć i podziel na 2 części. Rozwałkuj je na placki o wymiarach 30 x 30 cm. Posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego i drobnego cukru.
Zwiń ciasto w roladki i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Ułóż je ciasno na dużej prostokątnej blaszce. Odstaw do wyrośnięcia. Wierzch posmaruj pozostałym białkiem i piecz na złoty kolor ok. 20 min w 180°C.Źródło: Takie jest życie