Mięciutkie, smaczne, domowe bułeczki z dodatkiem ziaren słonecznika...szczerze polecam!
Słonecznikowe bułki na kefirze
Składniki
- Ciasto drożdżowe :
- mąka pszenna typ 450 600 g
- sól morska 1,5 łyżeczki
- miód płynny 1 łyżeczka
- drożdże świeże 30 g
- woda ciepła 220 ml
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- kefir 250 g
- słonecznik łuskany 5 łyżek
- Na wierzch :
- jajo całe 1 szt
- mleko 1 łyżka
- słonecznik łuskany 2-3 łyżki
Składniki
- Ciasto drożdżowe :
- mąka pszenna typ 450 600 g
- sól morska 1,5 łyżeczki
- miód płynny 1 łyżeczka
- drożdże świeże 30 g
- woda ciepła 220 ml
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- kefir 250 g
- słonecznik łuskany 5 łyżek
- Na wierzch :
- jajo całe 1 szt
- mleko 1 łyżka
- słonecznik łuskany 2-3 łyżki

Etapy przygotowania
Drożdże skruszyć do miski, dodać miód i wymieszać. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym słonecznik i wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto będzie dość luźne, ale nie należy dosypywać maki. Miskę przykryć i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 65-70 min.

Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt) i uformować bułeczki. Bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać słonecznikiem.

Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 min. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 317
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 317



Składniki
- Ciasto drożdżowe :
- mąka pszenna typ 450 600 g
- sól morska 1,5 łyżeczki
- miód płynny 1 łyżeczka
- drożdże świeże 30 g
- woda ciepła 220 ml
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- kefir 250 g
- słonecznik łuskany 5 łyżek
- Na wierzch :
- jajo całe 1 szt
- mleko 1 łyżka
- słonecznik łuskany 2-3 łyżki
Drożdże skruszyć do miski, dodać miód i wymieszać. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym słonecznik i wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto będzie dość luźne, ale nie należy dosypywać maki. Miskę przykryć i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 65-70 min.
Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt) i uformować bułeczki. Bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać słonecznikiem.
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 min. Smacznego!