Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 316
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 129
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 181
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 324
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 316
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 129
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 181
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 324
Składniki
Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże, a następnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się drożdży. Do miski wrzucamy mąkę, jajka, olej, sól oraz mleko z drożdżami i całość dokładnie zagniatamy, do czasu aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1godz). Po tym czasie odrywamy niewielkie kawałki ciasta, wykładamy na posypaną mąką stolnicę i formujemy cienkie wałeczki długość ok 30 - 40 cm. Całość kręcimy wokół własnej osi, a następnie z tego "kręciołka" robimy bułeczkę. Układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 min. Możemy posmarować bułeczki wodą. Pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku ok 10-15 min i studzimy na kratce.