Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślisz, że upieczenie domowego chleba jest trudne? Mylisz się, jest bardzo łatwe. I wiesz co jesz :) Jak zwykle u mnie przepis z rodzaju "szybko i prosto"
Włoski klasyk, który jak mawiają został wymyślony przez prostytutki, żeby wab...
Odsłon: 671
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków...
Odsłon: 2616
Przepis dnia
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szy...
Odsłon: 1257
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2334
Włoski klasyk, który jak mawiają został wymyślony przez prostytutki, żeby wab...
Odsłon: 671
Delikatne kawałki z polędwiczek kurczaka w panierce z bułki tartej i płatków...
Odsłon: 2616
Przepis dnia
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szy...
Odsłon: 1257
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2334
Składniki
Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ulubione ziarenka lub inne dodatki (słonecznik, dynia, len, cebula, orzechy, suszone śliwki itd.) Wlać żurek z butelki (niepasteryzowany) lub maślankę naturalną. Dodać ciepłej wody, zarobić ciasto i wyrabiać przez chwilę. Odstawić na ok. 10-20 min.
Jak ciasto widocznie "ruszy" ponownie intensywnie wyrabiać je przez kilka minut. Umieścić w foremce o odpowiednim kształcie, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer) do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chleb powinien być prawie taki duży jak docelowo chcemy, gdyż w pieczeniu urośnie już tylko trochę. Uwaga: wyrastanie może trwać długo, proszę się nie zniechęcać.
Wstawić do piekarnika na 200 st. i piec ok. 45 min. Po upieczeniu zaraz wyjąć z foremki i położyć na ruszcie, żeby powietrze miało dostęp (inaczej się "spoci" od spodu). I gotowe.
Dygresje Wabika: Generalnie im więcej wyrabiania ciasta tym lepszy chleb. Ale w braku czasu lub siły można ten etap skrócić do minimum. My, Polacy jesteśmy przyzwyczajeni do lekko kwaśnego chleba, stąd żurek lub maślanka - nie trzeba robić samemu zakwasu (co bardzo długo trwa). Można w ogóle nie dodawać tych składników, jak ktoś woli taki mdły chleb. W wyjęty z piekarnika chleb można postukać palcem. Jak wydaje taki pusty dźwięk jak kartonowe pudełko, to na pewno jest upieczony w środku.
Na zdjęciu chleb z ziarnem dyni i czosnkiem.