Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Kruche z pysznym nadzieniem orzechowym to niezapomniany smak. Łatwe w przygotowaniu, są doskonałą alternatywą dla klasycznego ciasta. To co świadczy o sukcesie tych rogalików to głównie smak, aromat i niezwykłe ciasto.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 554
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16828
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 610
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 554
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16828
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 610
Składniki
Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku. Dodaje cukier i dwie łyżki maki. Mieszam. Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, masło i żółtka łączę. Dodaje wyrośnięty rozczyn. Zagniatam ciasto. Chłodzę dwie godziny. Zimne ciasto wałkuje. Masa orzechowa: Wodę i cukier podgrzewam. Dodaje orzechy. Mieszam. Studzę. Białka ubijam na sztywno. Dodaje masę orzechową. Mieszam. Rozwałkowane ciasto dzielę na dziesięć trójkątów. Na szerszym boku układam po łyżce masy orzechowej. Zawijam i tworzę rogalik. Układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 170 stopniach. Studzę. Dekoracja: Cukier, wodę i sok z cytryny łączę. Dekoruję rogaliki. Posypuję skórką cytrynową.
Zapraszam do mojego bloga !