Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tradycyjny chleb z chrupiącą skórką"
Składniki
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i cukier. Wodę wymieszaj z drożdżami i wlej do miski z mąką. Wymieszaj łyżką, aż ciasto będzie klejące. Przykryj miskę ścierką i odstaw do wyrośnięcia na noc.
Oprósz blat mąką i wyłóż ciasto. Lekko wyrób i zawiń brzegi do środka, formując kulę. Przykryj ciasto ścierką i odstaw na 2 godziny, by chleb podwoił swoją objętość.
Rozgrzej piekarnik do 240 st. C. Wstaw do środka pusty żeliwny garnek. Gdy się nagrzeje, przełóż do niego chleb oprószony otrębami lub mąką. Garnek przykryj i piecz chleb ok. 45 minut. Chleb jest pyszny jako baza kanapek, z masłem i wędliną lub domowym smalcem.
Jak to zrobić?
Chrupiąca skórka: Przed włożeniem do piekarnika obsyp chleb mąką i otrębami pszennymi lub orkiszowymi. Zrób nacięcie w kształcie krzyża, dzięki temu chleb ładnie popęka. Możesz posmarować wierzch oliwą, wtedy skórka będzie złocista.Źródło: Olivia