Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocny wieniec drożdżowy to nie tylko smaczna, ale również niezwykle atrakcyjna przekąska na świąteczny stół. Ciasto wychodzi niesamowicie puszyste i delikatne. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, ale szczelnie owinięty zachowa świeżość nawet do 3 dni. Wielkanocny wieniec drożdżowy możecie upiec ze specjalnymi gniazdkami na gotowane jajka lub bez nich. Do środka ciasta warto dodać rodzynki. Wierzch wianka obowiązkowo posmaruj rozmąconym żółtkiem. Jeśli chcesz, żeby wypiek był słodszy, na górę możesz przygotować chrupiącą kruszonkę.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5694
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 81
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 108
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 609
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5694
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 81
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 108
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 609
Składniki
Do miski wkrusz świeże drożdże, wsyp cukier, dodaj 2 łyżki mąki, wlej całe ciepłe mleko. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesyp do dużej miski. Wbij jedno całe jajko, dodaj szczyptę soli, następnie wlej wyrośnięty zaczyn. Ciasto zacznij zagniatać jedną ręką. Dodaj ciepłe masło. Ciasto drożdżowe na wieniec wielkanocny wyrabiaj przez około 10-15 minut do momentu, kiedy ciasto będzie całkowicie odchodziło od rąk i miski.
Wyrobione ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj z niego dwa równej wielkości wałki. Złącz ze sobą dwa końce. Przeplataj wałeczki w taki sposób, żeby powstały 3 otwory na jajka. Do każdego z otworów wsadź kulkę uformowaną z folii aluminiowej. Wielkanocny wieniec drożdżowy odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Do miski wbij jajko. Rozkłóć je widelcem. Rozmąconym jajkiem posmaruj drożdżowy wieniec.
Wielkanocny wieniec drożdżowy piecz przez około 25 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu ciasto wystudź. W miejsce aluminiowych kulek umieść ugotowane na twardo jajka.