Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesnym wieczorem z wizytą były wnuczki. Bardzo zainteresowały się ciastem i zaoferowały pomoc w pieczeniu. Stąd "wnuczkowe" bułeczki. To jest moja ulubiona mąka z różnego rodzaju ziarnami, z której wychodzi ciemne pieczywo. Bardzo delikatny i smaczny chleb oraz bułki.
Miska, miarka do wody,waga, łyżeczka, blacha do pieczenia, pędzelek kuchenny, nóż piekarniczy
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 579
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 247
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 55
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 579
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 247
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 55
Składniki
W misce gromadzimy wszystkie suche składniki, następnie wodę i masło i wyrabiamy ciasto najkrócej 10 minut.
Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę lub dłużej.
Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na posypaną mąką powierzchnię i "składamy" tak jak byśmy składali kopertę. Odstawiamy na następną godzinę.
Wyjmujemy znów ciasto na powierzchnię posypaną mąką. Rozciągamy trochę ciasto.
W moim przypadku 9 -letni wnuczek i 3,5 roczna wnuczka pokroiły ciasto na bułeczki pod okiem babci.
Następnie przeniosły bułeczki na blachę i posmarowały je wodą używając pędzla kuchennego.
Wstawiły do piekarnika na środkową półkę i piekły w temperaturze 220 stopni Celsjusza 20 minut. Wyszło 6 bułeczek różnej wielkości, ale nauczyły się że powinny być mniej więcej równe. Jedna bułka szybko znikła, bo nie mogły doczekać się spróbowania.