Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, zakręcone bułeczki, z dodatkiem powideł lub ulubionego dżemu to pyszny dodatek do kawy lub mleka. Smakują obłędnie, aż trudno się oderwać...
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 557
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 56
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 34
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 557
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 56
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 34
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę. Do mąki wkruszamy drożdże, następnie dodajemy mleko, 2 jajka i cukier. Zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopione, schłodzone masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować.
Na jednym rozwałkowanym placku rozsmarowujemy powidła, na drugim dżem (ja wykorzystałam mus jabłkowy).
Ciasta zwijamy w roladę.
Roladę kroimy na plastry o szerokości 2 do 3 cm.
Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C.
Zaręczam, że trudno doczekać się aż wystygną :) Smacznego !