Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, zakręcone bułeczki, z dodatkiem powideł lub ulubionego dżemu to pyszny dodatek do kawy lub mleka. Smakują obłędnie, aż trudno się oderwać...
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 386
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2545
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1787
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6016
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 386
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2545
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1787
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6016
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę. Do mąki wkruszamy drożdże, następnie dodajemy mleko, 2 jajka i cukier. Zagniatamy. Na koniec dodajemy roztopione, schłodzone masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować.
Na jednym rozwałkowanym placku rozsmarowujemy powidła, na drugim dżem (ja wykorzystałam mus jabłkowy).
Ciasta zwijamy w roladę.
Roladę kroimy na plastry o szerokości 2 do 3 cm.
Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C.
Zaręczam, że trudno doczekać się aż wystygną :) Smacznego !