Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki drożdżowe, zawijane jak śliwkami, z konfiturą śliwkową w środku i kruszonką na wierzchu
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85232
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2527
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9983
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3978
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7103
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85232
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2527
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9983
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3978
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7103
Składniki
Przygotować kruszonkę: Palcami wymieszać wszystkie składniki tak, żeby powstały grudki, schować do lodówki.
Zrobić ciasto: Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Masło roztopić. Drożdże utrzeć ze śmietana i odrobiną cukru. Mleko podgrzać ale nie gotować. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże ze śmietaną, przestudzone masło i ciepło mleko. Całość dobrze wyrobić aż będzie gładkie będzie odstawać od ścianek i rąk (ok. 15 minut). Odstawić na minimum godzinę do 2 godzin. Można też odstawić w ziemne miejsce na noc.
Ciasto przełożyć na stół lub stolnicę obficie wysypaną mąką i rozwałkować na duży prostokąt ( ok 35x50 cm). Na cieście rozłożyć konfiturę i rozsmarować je - tak żeby z jednej strony ( dłuższej) ciasta pozostało ok 7 cm wolnego ciasta. Ciasto zwinąć w rulon - zacząć od dłuższego boku posmarowanego masłem dyniowym i skończyć zawijając nieposmarowany bok, tak, żeby całość się skleiła. Dwie okrągłe formy albo dużą prostokątną formę do ciasta wysmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia Rulon kroić w ok 5 cm plastry i układać jeden obok drugiego ale nie za ścisło - trzeba zachować odstęp bo ciasto będzie rosło. Posypać kruszonką.
Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.