Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki drożdżowe, zawijane jak śliwkami, z konfiturą śliwkową w środku i kruszonką na wierzchu
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 67
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4813
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 67
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4813
Składniki
Przygotować kruszonkę: Palcami wymieszać wszystkie składniki tak, żeby powstały grudki, schować do lodówki.
Zrobić ciasto: Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Masło roztopić. Drożdże utrzeć ze śmietana i odrobiną cukru. Mleko podgrzać ale nie gotować. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże ze śmietaną, przestudzone masło i ciepło mleko. Całość dobrze wyrobić aż będzie gładkie będzie odstawać od ścianek i rąk (ok. 15 minut). Odstawić na minimum godzinę do 2 godzin. Można też odstawić w ziemne miejsce na noc.
Ciasto przełożyć na stół lub stolnicę obficie wysypaną mąką i rozwałkować na duży prostokąt ( ok 35x50 cm). Na cieście rozłożyć konfiturę i rozsmarować je - tak żeby z jednej strony ( dłuższej) ciasta pozostało ok 7 cm wolnego ciasta. Ciasto zwinąć w rulon - zacząć od dłuższego boku posmarowanego masłem dyniowym i skończyć zawijając nieposmarowany bok, tak, żeby całość się skleiła. Dwie okrągłe formy albo dużą prostokątną formę do ciasta wysmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia Rulon kroić w ok 5 cm plastry i układać jeden obok drugiego ale nie za ścisło - trzeba zachować odstęp bo ciasto będzie rosło. Posypać kruszonką.
Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.