Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurek w chlebku"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4225
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416711
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4225
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416711
Składniki
Do garnka włóż kiełbasę, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela. Wlej ok. 1 i 1 l wody, gotuj na małym ogniu 30-40 min. Kiełbasę wyjmij, gdy wystygnie, pokrój w plasterki. Do wywaru dodaj zakwas, czosnek przeciśnięty przez praskę, gotuj 10-15 min.
Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę, chrzan oraz śmietanę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żurek przelej do częściowo wydrążonych z miąższu chlebków, do każdej porcji dodaj jajko ugotowane na twardo.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut
Jak zrobić zakwas?
Do szklanego słoja wsyp 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej. Wlej 1 litr ciepłej przegotowanej wody, wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj 4 ząbki lekko zgniecionego czosnku, po 8 ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu, 6 ziarenek jałowca, 4 listki laurowe i kawałek skórki chleba razowego. Słój przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas wymieszaj drewnianą łyżką.Źródło: Świat i Ludzie