Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten rewelacyjny przepis na wyśmienite jagodzianki, pochodzi ze strony Fundacji Anny Dymnej „Mimo wszystko”. Przepis został stworzony przez podopiecznych fundacji. Na stronie internetowej fundacji możecie zobaczyć oryginalny przepis oraz zobaczyć zdjęcia wypieków. Te rewelacyjne jagodzianki podopieczni fundacji zrobili na jednych z warsztatów terapii zajęciowej, jakie są tam dla nich organizowane.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4589
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 862
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8295
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13133
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 457
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 142
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4589
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 862
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8295
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13133
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 457
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 142
Składniki
ZROBIĆ ROZCZYN: DO MISECZKI WKRUSZYĆ DROŻDŻE, ZALAĆ JE CIEPŁYM MLEKIEM I POSYPAĆ ŁYŻKĄ MĄKI I CUKRU. CALOSC DOBRZE WYMIESZAC I ODSTAWIC W CIEPLE MIEJSCE DO MOMENTU AŻ DROŻDŻE ZACZNĄ PRACOWAĆ. WYROŚNIĘTE DROŻDŻE POŁĄCZYĆ Z MĄKĄ, JAJKAMI I POZOSTAŁYM CUKREM. SKLADNIKI WYMIESZAC LYZKA I WYROBIĆ CIASTO. CIASTO WYROBIĆ MOŻNA RĘCZNIE LUB ZA POMOCĄ MIKSERA PLANETARNEGO. W OBU WYPADKACH CIASTO WYRABIAMY 10 – 15 MINUT. POD KONIEC WYRABIANIA DO CIASTA DODAĆ ROZPUSZCZONE MASŁO I PONOWNIE WYROBIĆ DO MOMENTU POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW.
WYROBIONE CIASTO PRZYKRYĆ ŚCIERECZKA KUCHENNA I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE, DO WYROŚNIĘCIA, NA OKOŁO 1 GODZINĘ. KIEDY CIASTO WYROŚNIE, WYŁOŻYĆ JE NA PODSYPANĄ MĄKĄ STOLNICE I ROZGNIESC NA DUŻY PLACEK O GRUBOŚCI 1 CM. Z TAK PRZYGOTOWANEGO PLACKA WYKROC SZKLANKA KOŁA. PO SRODKU KAZDEGO KOLA WYŁOŻYĆ ŁYŻECZKĘ UMYTYCH I OSUSZONYCH JAGÓD, WYMIESZANYCH Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ I CUKREM. BRZEGI CIASTA DOBRZE ZLEPIĆ I WYŁOŻYĆ NA TACĘ DO PIECZENIA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA, ŁĄCZENIEM DO DOŁU. TAK PRZYGOTOWANE BUŁECZKI ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE NA 30 MINUT.
KIEDY WYROSNĄ POSMAROWAĆ JE ROZMĄCONYM JAJKIEM I PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 170 ST. C. GRZANIE GÓRA – DÓŁ, PRZEZ 15 MINUT. GOTOWE BULECZKI WYSTUDZIC NA KRATCE. MOŻNA PODAWAĆ JE POSYPANE CUKREM PUDREM LUB POLANE LUKREM. SMACZNEGO!