Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu choć czasochłonne jednak warto.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5361
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 949
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie odstawić na 10 min. ( ja dodałam odrobinę cukru) . Następnie dodać przesianą mąkę i sól ( napisałam że 1 łyżeczkę ale ciasto trzeba spróbować i według siebie doprawić ). Dokładnie wyrobić (na początku można pomóc sobie mikserem z haczykami).
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrobić jeszcze przez chwilę i przełożyć do miseczki posmarowanej olejem- odstawić na kolejna godzinę. ( podgrzałam piekarnik na niską temperaturę i wstawiłam ciasto wtedy czas oczekiwania jest krótszy).
Pokroić cebulkę na piórka i podsmażyć -doprawić solą i pieprzem. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić na kulki ( mnie wyszło 10 ) zrobić zagłębienie i "napakować" cebulką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 200 st. PS. to ciasto jest też bardzo dobre na zwykłe bułeczki.