Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta przekąska śledziowa sprawdzi się idealnie podczas świątecznych lub sylwestrowych spotkań w gronie najbliższych. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowywać przekąskę sprawdź, czy śledzie są odpowiednio słone. Jeśli będą zbyt słone, to wymocz je w zimnej wodzie przez kilka godzin i odsącz.
Bagietkę natnij wzdłuż tak aby dało się ją otworzyć jak książkę. Wyjmij z niej środek, tworząc podłużny otwór. Pamiętaj, że musi pozostać w nie tylko chrupiąca skórka, ale też nieco miękkiego środka.
Serek zmieszaj z posiekanym drobno koperkiem oraz chrzanem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podziel masę na 2 części. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i zmieszaj z 1 częścią masy (nieco więcej niż połowa). Uważaj, aby nie dodać zbyt dużo płynu, bo serek stanie się bardzo rzadki.
Wydrążoną bagietkę wysmaruj wewnątrz najpierw serkiem z burakiem, a następnie serkiem bez dodatków. Następnie ułóż wzdłuż korniszony oraz plastry śledzi. Jeśli płaty śledziowe będą zbyt duże, możesz je przekroić na mniejsze kawałki - nie powinny wystawać poza bułkę. Całość zamknij, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie pokrój bagietkę na plastry o grubości około 2 cm i ułóż na półmisku.