Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki z powidłami śliwkowymi. W sam raz na każdą okazję.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 503
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 955
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 238
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 503
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 955
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 238
Składniki
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu do rogalików. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Posypujemy szczyptą mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po 15 minutach obserwujemy, że nasz rozczyn powiększył się. Kostkę margaryny należy rozpuścić i przestudzić. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczoną margarynę i rozczyn. Rękami wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i wstawiamy do lodówki na jedną godzinę. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę. Posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto. Dzielimy na 8 trójkątów. Nakładamy powidła śliwkowe (domowe :)). Rogaliki zwijamy od szerszego miejsca ku cienkiej końcówce.
Zwinięte rogaliki układamy na blaszce natłuszczonej olejem. Trzeba pamiętać o zachowaniu odstępów, bo rogaliki rosną ;). Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik góra/dół.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.