Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Ser feta otworzyć, odsączyć i pozostawić, by trochę obsechł. Sałatę i kapustę umyć, osuszyć i porwać palcami na małe kawałki. Ogórek pokroić w cienkie plastry, a papryki oczyścić i pokroić na drobne paski. Czerwoną cebulę pokroić w krążki, dodać do reszty i wszystko wymieszać. Oliwki odsączyć na sicie i dodać do sałatki (ilość wg uznania; ja dodaję też 3-4 łyżki zalewy od oliwek). Pomidory pokroić w ósemki i dodać do całości. Przygotować sos wg proporcji: na 1 łyżkę soku z cytryny przypadają 2 łyżki oliwy + 1 drobno posiekany ząbek czosnku + zioła do smaku. Ilość sosu zależy od upodobania oraz wielkości porcji. Sałatkę doprawiamy sosem oraz ziołami wg gustu (ja preferuję tymianek). Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Smacznego!