Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjne uszka wigilijne w nowej odslonie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Farsz: grzyby moczymy w wodzie i nastepnie gotujemy (mozna rowniez wykorzystac grzybki z wywaru na zupe grzybowa)
Cebulke kroimy obojetnie jak i podsmazamy na oleju az sie zeszkli.
Laczymy ugotowane grzyby i cebule i mielimy w tradycyjnej maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Jesli ktos lubi mozna rowniez bardzo drobno posiekac. Przygotowany farsz doprawiamy sola i pieprzem wg uznania
Skladniki na ciasto zagniatamy, rozwalkowujemy i wycinamy kwadraty ok 4x4 cm. Nakladamy lyzeczke farszu i zalepiamy, najpierw aby uformowac trojkat a pozniej rozki sklejamy ze soba aby powstalo uszko :)
Dwa sposoby podania:
1. Tradycyjnie gotujemy w osolonym wrzatku, lub
2. Smazymy na glabokim oleju az dostana zlocistego koloru. Zapewniam ze chrupiace uszka beda smakowaly starszym jak i mlodszym :)
Zdjecie smazonych uszek niestety dopiero po wigilii :) a na ten czas zastepcze