Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy masz ochotę zaskoczyć bliskich niecodzienną przekąską, zaserwuj im babeczki cukiniowe, przygotowywane w foremce, w jakiej zwykle robi się słodkie muffinki. To coś naprawdę pysznego, a przygotowanie tego rarytasu zajmie wam dosłownie kilkanaście minut. Dokładnie takie przepisy lubimy najbardziej.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 469
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 469
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Składniki
Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, pougniataj przez kilka chwil, a następnie odłóż na sitku na około 5 minut, aby warzywa puściły sok.
Pieczarki pokrój w cienkie półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Jajka lekko ubij przy pomocy widelca razem z mlekiem, śmietaną i musztardą. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Cukinię i ziemniaki odciśnij dokładnie z soków, które puściły. Następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, w tym także masę jajeczną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystko dobrze się połączyło.
Foremkę do muffinek wysmaruj tłuszczem lub wyłóż specjalnymi papilotkami. Wykładaj do nich porcje masy cukiniowej, tak aby wypełniły wgłębienia mniej więcej do 3/4 wysokości.
Babeczki cukiniowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut, do momentu aż się równomiernie zrumienią. Podawaj lekko przestudzone, najlepiej z ulubionym sosem - doskonale sprawdzi się sos czosnkowy lub koperkowy.