Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy masz ochotę zaskoczyć bliskich niecodzienną przekąską, zaserwuj im babeczki cukiniowe, przygotowywane w foremce, w jakiej zwykle robi się słodkie muffinki. To coś naprawdę pysznego, a przygotowanie tego rarytasu zajmie wam dosłownie kilkanaście minut. Dokładnie takie przepisy lubimy najbardziej.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, pougniataj przez kilka chwil, a następnie odłóż na sitku na około 5 minut, aby warzywa puściły sok.
Pieczarki pokrój w cienkie półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Jajka lekko ubij przy pomocy widelca razem z mlekiem, śmietaną i musztardą. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Cukinię i ziemniaki odciśnij dokładnie z soków, które puściły. Następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, w tym także masę jajeczną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystko dobrze się połączyło.
Foremkę do muffinek wysmaruj tłuszczem lub wyłóż specjalnymi papilotkami. Wykładaj do nich porcje masy cukiniowej, tak aby wypełniły wgłębienia mniej więcej do 3/4 wysokości.
Babeczki cukiniowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut, do momentu aż się równomiernie zrumienią. Podawaj lekko przestudzone, najlepiej z ulubionym sosem - doskonale sprawdzi się sos czosnkowy lub koperkowy.