Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 18388
Dodano: 03.02.2015
Odsłon: 15032
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Bakłażany po umyciu przekroiłem wzdłuż na pół, usunąłem łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypałem solą i odstawiłem na ok. pół godziny, aby puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem.
Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem sokiem pomidorowym. Zapiekałem ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypałem natką i od razu podałem na gorąco.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

limetka 05 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
PYSZOTKA ! ! !0 Kto głosował? | Odpowiedz

monikagotuje 04 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Lubie takie połączenia,pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

lidka5x5 03 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Takich przepisów nigdy za wiele, każdy różni się zawsze innymi dodatkami, smakami a nawet wyglądem. Spróbuję zrobić według Twojego przepisu :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 03 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Świetna propozycja na przygotowanie bakłażanu - pysznie i aromatycznie - pycha! :) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 03 lutego 2015Zgłoś do usunięcia
Przepisów jak twój jest masa....,powielanie jednego i tego samego:) Odpowiedzi: 4 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz