Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki na 1 baranka
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 235
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 125
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 252
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2221
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 119
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 113
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 235
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 125
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 252
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2221
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 119
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 113
Składniki
Masło ucierać w salaterce aż stanie się białe. Białka oddzielić od żółtek. Do utartego masła dodać żółtka i dalej ucierać, aż masa będzie puszysta. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do masy i razem wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować tłuszczem i umieścić w niej ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę, oblać nią baranka. Dokładnie obsypać go wiórkami kokosowymi. Z dwóch rodzynek zrobić oczy. Przygotować polewę czekoladową według przepisu. Ze stygnącej zrobić barankowi "ślimaczki" uszne. Baranek ładnie będzie się prezentował na plecionce z wikliny.