Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki na 1 baranka
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1446
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1615
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 55
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1446
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1615
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 55
Składniki
Masło ucierać w salaterce aż stanie się białe. Białka oddzielić od żółtek. Do utartego masła dodać żółtka i dalej ucierać, aż masa będzie puszysta. Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do masy i razem wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować tłuszczem i umieścić w niej ciasto. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić, wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę, oblać nią baranka. Dokładnie obsypać go wiórkami kokosowymi. Z dwóch rodzynek zrobić oczy. Przygotować polewę czekoladową według przepisu. Ze stygnącej zrobić barankowi "ślimaczki" uszne. Baranek ładnie będzie się prezentował na plecionce z wikliny.