Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23111
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1271
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104950
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23111
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1271
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104950
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Formułujemy kulkę i delikatnie posypujemy wierzch mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość - ok. 1-2 godz). Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i robimy mordkę baranka, a następnie robimy długie, cienkie wałeczki i zwijamy w ślimaki tworząc rogi oraz tułów barana. Wciskamy rodzynki, które będą jako oczy. Całość odstawiamy na jakieś 10 min, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200st. C. Wkładamy naszą bułkę i pieczemy ok. 20 - 25min. Smarujemy całość żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wkładamy jeszcze na 1-2 min do piekarnika. Studzimy na kratce.