Do góry

Przekąski Przepis na:

Biała kaszanka na sercach i wątróbkach.

Biała kaszanka na sercach i wątróbkach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 440

Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, smażonych wątróbkach z kaczki i sercach z indyka i wieprza. Kaszanka jest dla osób lubiących ostre potrawy.

Składniki

  • wywar (rosół) 30 szklanek (szklanka 200 ml)
  • kasza jęczmienna pęczak 4 szklanki
  • kasza jęczmienna gruba 6 szklanek
  • kasza gryczana palona 5 szklanki
  • serce wieprzowe 1 szt.
  • serca z indyka 5 szt.
  • wątróbki z kaczki 50 dag
  • skóra z golonki 30 dag
  • ostry sos z papryczek habanero 200 ml
  • pasta rosołowa 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 3 łyżki
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 10 metrów
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania golonek. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz.

  2. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy smażone wątróbki, gotowane serca i skórę z golonki, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Wszystkie mięsa rozdrabniamy w małą kostkę.

  3. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości.

  4. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.

  5. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita.

  6. Możemy robić wianuszki lub kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.

  7. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń