Do góry

Przekąski Przepis na:

Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, na gęsich wątróbkach.

Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, na gęsich wątróbkach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1472 Ocena: 19368

Dodano:

Odsłon: 341

Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek chili, suszonych pomidorów i gęsich wątróbek.

Składniki

  • Kasza gryczana 3 szklanki
  • kasza pęczak 1 szklanka
  • wątróbki z gęsi 50 dag
  • suszone pomidory 15 dag
  • ostry sos z papryczek chili 3-4 łyżki
  • majeranek 3 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
  • wywar z gotowania mięs i warzyw 2 litry
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 4-5 metrów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Musimy bardzo uważać z solą, gdyż wywar z mięs jest smakowo idealny.

  2. Wątróbki z gęsi płuczemy, odcinamy ścięgna i błony, moczymy w kilku wodach.

  3. Smażymy na gorącym tłuszczu, nie solimy.

  4. Usmażone, ostudzone wątróbki i suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę.

  5. Pokrojone w kostkę pomidory suszone.

  6. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy wątróbki, pomidory, ostry sos z papryczek chili i wszystkie przyprawy.

  7. Odmierzony wywar - 2 litry
    kasza gryczana 3 szklanki
    kasza pęczak 1 szklanka

    Kasze płuczemy kilkakrotnie, moczymy około 30 minut, osączamy z wody.

  8. Do gotującego się wywaru z przyprawami i wątróbką dodajemy kasze.
    Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz.

  9. Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości.

  10. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.

  11. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita robiąc takie wianuszki kaszanek. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie.

  12. Parzymy 35 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza.

  13. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut. Po zahartowaniu i osuszeniu, kaszanki możemy zamrozić, dlatego hartujemy.

  14. Osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu.

  15. Bardzo smaczna jest również na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń